Over mij

Na een opleiding jongerenwerk en een fotografieopleiding, werkte ik jarenlang bij MUG, een Amsterdams maandblad voor uitkeringsgerechtigden. Eerst alleen als fotograaf en beeldredacteur, vervolgens ook als hoofdredacteur en gaandeweg begon ik te schrijven. Eerst rubrieken en columns, later reportages en portretten. Ik ben dus een echte autodidact. Als freelance schrijver en fotograaf werkte ik voor non-profit organisaties en human interest bladen, gerelateerd aan minima, wonen, jongeren, kunst en onderwijs.

Mensenverhalen, daar ligt mijn hart. Inmiddels heb ik er honderden opgetekend. Geen dik aangezette tranentrekkers, geen opsmuk, maar oprechte levensverhalen. Pijn en emotie zijn voldoende voelbaar tussen de regels door. Ik vind het belangrijk dat de geïnterviewde zichzelf in het geschrevene herkent en dat de teksten vlot leesbaar zijn voor mensen uit alle sociale lagen van de bevolking. Een selectie is te lezen op deze website.

Vanuit die brede ervaring ben ik als ghostwriter biografieën gaan schrijven in opdracht van particuliere opdrachtgevers. Deze boekjes zijn bestemd voor privégebruik maar om een idee te krijgen van de diversiteit aan thema’s: het onderduikverleden van een grootmoeder, een gepensioneerd stallenbouwer, de geschiedenis van een rijksmonument, het leven van een ex-gedetineerde, ouderschap van een gehandicapt kind.

Ik fotografeer niet meer in opdracht dus maak enkel nog vrij werk. Deze foto’s zijn te koop. Kijk hiervoor op mirandabirneyfotografie.nl en klik op de link van mijn instagram-account (miranbir) rechtsonder op deze pagina ;-)

mail voor contact naar: miranda.birney@planet.nl