Thijske..

Terwijl we vrolijk kerst vieren voltrekt zich in Someren een persoonlijk drama. Wie herinnert zich het item in Joris’ Showroom over de keutelboer en kunstenaar Thijs van Deursen, door de dorpsgenoten lieflijk Thijske genoemd? Iedereen kent hem daar, het is hun paradijsvogel. Maar daar houden miesmuizers niet van. Vreemde vogels moeten worden gekortwiekt en lange tijd hebben een paar etters het leven van Thijske zuur gemaakt. Ze belden stiekem naar de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Hij zou niet goed zijn voor z’n koeien want ze waren mager en hadden kromme ruggen. Wie weet nog hoe een oude koe eruit ziet? Bij Thijske mochten ze bejaard worden, dus lelijk. Niet te vergelijken met de opgepompte ‘schoonheden’ uit de bio-industrie. Thijske’s koeien stonden op z’n ouderwets buiten in de regen want voor een goede stal had hij geen centen. Maar zijn beesten kwamen niets te kort. Hij zorgde beter voor zijn dieren dan voor zichzelf maar daar had de plaatselijke politiek geen boodschap aan. Ze treiterden de man met regeltjes die normaliter gelden voor een professioneel boerenbedrijf. Uiteindelijk hebben ze hem zo dwarsgezeten dat hij het niet meer aankon. Hij wilde dood en heeft gif ingenomen maar men heeft hem voortijdig gevonden en opgenomen in een psychiatrische inrichting.
Op 21 december werd de Somerse Brugstraat afgesloten en hebben ze zijn dieren afgeschoten. Tenminste, de dieren die ze niet hebben kunnen vangen en dat schijnen er aardig wat te zijn geweest. Over dierenwelzijn gesproken… Ook heeft men zijn huis onbewoonbaar verklaard. Mocht Thijske van Deursen weer uit de kliniek komen, dan heeft hij niets meer. Ja, een torenhoge schuld vanwege het ongevraagd afschieten van zijn stieren waar hij wellicht de rekening van krijgt gepresenteerd. Alles wat hem dierbaar was, is hij kwijt. Zal hij ooit over dit grote verdriet heenkomen? De mensen die deze paradijsvogel de nek om wilden draaien, kunnen in ieder geval tevreden in hun handjes wrijven. Van die rare man zijn ze eindelijk af.

Hieronder het ontroerende televisie-item uit 2012