Bagger

HipstamaticPhoto-486829208.184902

Wie heeft nog niet meegedaan aan de zwart-wit foto challenge op Facebook?

Ik!
Maar waarom eigenlijk niet?

Het is de bedoeling dat je 7 dagen een zwart-witfoto post van je leefomgeving zonder mensen en zonder verhelderend commentaar. Dat zijn drie eisen in één maar daar laat men zich niet door hinderen. En dus zie ik al wekenlang allerlei zwart-witplaatjes voorbijkomen, soms mooie maar het merendeel vind ik eerlijk gezegd niet om aan te zien. Op de fotografieopleiding noemden we elkaars mislukte plaatjes bagger.

Eens was zwart-wit fotografie een vak apart, een ambacht. Voor mij een passie vooral. Om geld uit te sparen kocht ik 30 meter Tri-X van Kodak en zo maakte ik met behulp van een spoelapparaat mijn eigen filmrolletjes van 36 opnamen. Tot ik ergens las dat een gerespecteerde fotografe, ik meen Eva Besnyo, de straat op ging met één fotorolletje van slechts 5 opnames. Zo dwong ze zichzelf om extra kritisch te kijken alvorens de ontspanknop in te drukken. Maar die Eva’s zijn er niet meer want met de komst van de smartphone waant iedereen zich tegenwoordig fotograaf. We schieten in het wilde weg om ons heen en kijken naderhand wel of er iets tussen zit. Moet het zwart-wit zijn? Dan gooien we er even een zwart-witfiltertje overheen en klaar is Kees. Ja hallo! Zo werkt dat niet hoor!

Bij zwart-wit fotografie kijk je als het ware door een zwart-wit bril en dan ziet de wereld er totaal anders uit. Nee, niet somber, saai of hard, het is eerder blikverruimend. Je ziet dingen die veel mensen niet zo opvallen zoals schaduwen, lijnenspel en contrasten. Het daagt je uit tot het vormen van krachtige composities door bewust je camerastandpunt in te nemen. Een stapje opzij, de camera iets bijsturen, wachten op iets sterker zonlicht. Beter fotograferen leer je door veel in zwart-wit te schieten.

Helaas hebben veel challengers die prachtkans laten liggen… Evenals de enorme keuze aan onderwerpen in de leefomgeving. Over het algemeen reikt de fotofantasie van de gemiddelde Hollander niet verder dan selfies, de kat of de kop van de verwende kleuter, maar juist portretten zijn bij deze uitdaging verboden. Dus maakt men maar kiekjes van een berg vuile was, de rommelige tafel, de televisie of de saai betegelde achtertuin. Verhelderend commentaar van de maker is ongewenst maar de hoeveelheid lovende reacties van vrienden liegen er niet om. Wow! Mooi!! En uiteraard heel veel hartjes.

Gelukkig weten de meeste facebookers zelf ook wel dat het er niet zo tof uitziet. Als ze foto 7 plaatsen lees je de opluchting tussen de regels door. Poeh poeh, het is klaar. Who’s next?

Binnenkort is het blik met gegadigden gelukkig leeg.