De Spiegel van Neregeb

OriginalPhoto-513540317.879248

9 april 2017 AMC

Toen ik zaterdagnacht door allemaal lieve mensen gereed was gemaakt in de ok vroeg de anesthesioloog of ik al onder zeil wilde, of toch liever wilde wachten op de neurochirurg die met spoed onderweg was. Dan kon ik nog even met hem kennismaken. Goed plan. Ik had al vernomen dat hij zeer hoog aangeschreven staat en gespecialiseerd is in het ruggenmerg.
Daar kwam een klein mannetje binnengelopen en stijf van de morfine grapte ik op jolige toon: ‘Ha, daar hebben we de grote man!’
‘Nou, qua lengte scheel ik niet zoveel met u!’, grinnikte hij terug. ‘Bent u mevrouw MEP Birney, 13758?’
‘Klopt.’
‘Heeft u nog vragen?’
‘Ja, wat gaat er nu eigenlijk precies gebeuren?’
‘Gaat u mij nu vertellen dat u niet weet wat u mankeert?’
‘Jawel, ik heb een acute hernia en u gaat mij met spoed opereren. Maar ik bedoel: wat doet u dan precies?’
Het supermannetje kwam met zijn hoofd intimiderend dicht bij mijn gezicht. ‘Gaat u mij nu vertellen…. dat ik op zaterdag….midden in de nacht…..helemaal speciaal hiernaartoe ben gereden terwijl u niet weet wat ik hier kom doen!?’
Zijn omgeslagen toon bracht mij uit evenwicht, ik rook geen dranklucht en probeerde z’n blik te peilen. Voorzichtig keek ik opzij maar de anderen staarden laf naar de grond.
‘Maakt u nu een grapje?’
‘Nee!’ Driftig beende hij richting de wand met beeldschermen, blafte orders naar zijn minderen en meteen werd het kapje voor mijn gezicht gehouden.

Toch was het niet deze slechtgeluimde meneer die ik me naderhand als laatste persoon herinnerde, het beeld wat ik even daarvoor had gehad was gelukkig veel sterker. Het waren mijn overleden ouders, een jong en liefdevol stel, ze waren heel gelukkig samen en lachten naar mij. Een beetje zoals Harry Potter die zijn ouders in de Spiegel van Neregeb zag.

 

Uit Wikipedia:

De Spiegel van Neregeb toont kennis noch waarheid, maar laat de persoon die erin kijkt alleen zien wat hij of zij het meest begeert. Veel mensen zijn reeds weggekwijnd voor de Spiegel, betoverd door wat ze zagen. Anderen werden krankzinnig omdat ze niet wisten of wat ze zagen al dan niet mogelijk was. Er staat een spreuk boven de Spiegel: Neregeb jiz taw ra amneiz nesnem tawt einno otki. Andersom (in spiegelschrift) staat er: Ik toon niet wat mensen zien maar wat zij begeren. “Neregeb” is dus het spiegelbeeld van “begeren”.